Pages

Indian Polity - GK Questions & Answers

Saturday, 9 July 2016

Directions : In each of the following questions, out of the given alternatives, choose the correct answer.

1. Panchayati Raj system is implemented first by which state of India?
(a) Bihar
(b) Madhya Pradesh
(c) Rajasthan
(d) Maharashtra

Answer : (c) Rajasthan
Explanation :
No explanation available for this answer

2. Who is the head of the 'State Executive' ?
(a) The chief minister
(b) The governor
(c) Cabinet
(d) Legislative assembly

Answer : (b) The governor
Explanation :
No explanation available for this answer

3. The Municipal Corporation is headed by
(a) Chaairperson
(b) Councillor
(c) Mayor
(d) Collecter

Answer : (c) Mayor
Explanation :
No explanation available for this answer

4. Who is the commander of the Armed forces in India ?
(a) President
(b) Vice-president
(c) Prime minister
(d) Chief justice of Supreme Court

Answer : (a) President
Explanation :
No explanation available for this answer

5. Who is called the father of Indian constitution ?
(a) BN Rao
(b) Dr. BR Ambedkar
(c) NG Ayanger
(d) Dr.Rajendra Prasad

Answer : (b) Dr. BR Ambedkar
Explanation :
No explanation available for this answer

6. Who elects the Vice-president of India ?
(a) Members of Rajya Sabha and Lok Sabha
(b) Members of Rajya Sabha
(c) Elected menbers of Rajya Sabha
(d) None of the above

Answer : (a) Members of Rajya Sabha and Lok Sabha
Explanation :
No explanation available for this answer

7. Eighth Schedule of the Constitution of India deals with
(a) Languages
(b) Powers of Union and State
(c) Finance commission
(d) None of the above

Answer : (a) Languages
Explanation :
No explanation available for this answer

8. Which is the national flower of India ?
(a) Sunflower
(b) Rose
(c) Lotus
(d) Marigold

Answer : (c) Lotus
Explanation :
No explanation available for this answer

9. Who appoints the Chief Justice of High Court and other justices of High Court ?
(a) President
(b) Chief Justice of Supreme court
(c) Associate Governor of State
(d) Associate Chief Minister of State

Answer : (a) President
Explanation :
No explanation available for this answer

10. What is the maximum strength of Lok Sabha ?
(a) 530
(b) 540
(c) 550
(d) 552

Answer : (d) 552
Explanation :
No explanation available for this answer



No comments:

Post a Comment

 

Search This Blog

Total Pageviews